Yetişkinler için faydalı bilgiler ve tavsiyeler. Artık okullar kapandığına ve günlük rutin değiştiğine göre, çocuklara koronavirüsü nasıl anlatmalıyız ve ne söylemeliyiz?
Koronavirüs ve çocuklar: güven verin
Yetişkinler, çocuklarla koronavirüsü tartışmaya başlamadan önce yeterli ve güvenilir bilgi edindiklerinden emin olmalıdır. Çocuklarla konuşurken sakin ve doğrudan olun ve birçok insanın neden hastalandığını açıklamakla çocuklarınıza Türkiye’de birçok hastane ve uzman olduğu konusunda güven vermek arasında sağlıklı bir denge sağlayın. Çocukların yetişkinlerden daha az etkilendiğini, 15 yaşın altındaki çocukların çok azının hastalandığını açıklamayı unutmayın. Ve bu yaş grubunda hastalananların sadece öksürük ve burnu tıkanıklığı şikayetleri olduğunu, çünkü gençlerin daha etkili bir bağışıklık sistemi olduğunu söyleyin. En önemli şey, güven vermektir.
Konuyu ne zaman açmalıyım?
Gece her zaman korkutucu olduğu için, bunları sabahları tartışmak en iyisidir. Konuya sabah yaklaşmanın ek bir yararı, çocukların duyduklarını anlamak ve sorular sormak için bütün güne sahip olmalarıdır.
Bilebilecekleri örnekler kullanın
Çocukların önceden deneyimlediği mevsimsel grip gibi bir şeyi tartışmak faydalı olabilir. Çocuklar soğuk algınlığı, boğaz ağrısı veya ateşin ne demek olduğunu bilirler ve COVID-19'un diğer insanlarla temas ederek ve kalabalık alanlarda kalarak yayıldığını kolayca anlayacaklardır. Tabii ki, bunun yeni bir durum, yeni bir virüs olduğunu da açıklamanız gerekecek, yani mevcut ilaç veya aşı yok (çocuklar bu "özel" aşıları zaten deneyimlemiş olacaklar). Onlara, bir çözüm bulmak ve virüsü yenmek için bir "süper kahraman" gibi çalışan uzmanların olduğunu söylemeyi unutmayın.
Dikkatli olmalıyız ancak korkmaya gerek yok
Korkmak için bir neden olmadığını, ancak dikkatli olmanın ve bazı basit talimatları izlemenin önemli olduğunu açıklayın:
● Banyoya her gittiğinizde, hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde ellerinizi iyice yıkayın: çocuklara ellerini nasıl iyi yıkayacaklarını - İnternette çocuklara uygun birkaç video var – ve yıkamak için yeterli olan süreyi gösterin.
● Evde kalın: Bir diğer önemli kural, virüsü yaymamak ve çok sayıda insanı hasta etmekten kaçınmak ve özellikle zaten hasta olan veya çok yaşlı ve iyileşmekte zorlanabilecek kişiler gibi zayıf insanları korumaktır. Bu nedenle, bu "olağanüstü" günler için okul kapalı olsa da, mümkün olduğunca evde kalmalı ve yalnızca temel ihtiyaçlar (alışveriş veya işe gitmek gibi) için dışarı çıkmalıyız.
Koronavirüs Uyarısı: Çocukları Televizyon ve Haber yayınlarına maruz bırakmayın
Çocuklarınızın virüsle ilgili haberlere ne kadar maruz kaldığı konusunda gözleriniz üstlerinde olsun. Durumla ilgili güncellemelere aşırı ve gereğinden fazla maruz kalmalarını önleyin. Unutmamalıyız ki çocuklar sünger gibidir, gördükleri her şeyi emerler. Bakanlık kararlarına uyarak, ancak herhangi bir drama olmadan onlara olumlu bir örnek oluşturmalıyız.
Virüs hakkında konuşmak için zaman ayırın ve herhangi bir endişe belirtisine dikkat edin
Durumu çocuklarınızla sakin bir şekilde tartışmak için biraz sessiz bir zaman ayırmaya çalışın. Tekrarlayan veya çelişkili olsalar bile tüm sorularını dinleyin ve içtenlikle cevaplayın. Kaygıyı arttırabilecek çok fazla detaya girmekten kaçının. Aşırı görünseler bile endişelerini ve korkularını kabul edin: en önemli şey mevcut ve istikrarlı olmaktır. Davranış değişiklikleri veya psikolojik kaynaklı tepkiler gibi herhangi bir korku veya endişe belirtisine dikkat edin. Küçük çocuklar biraz geri çekilebilir. Örneğin, büyük yatakta uyumak isteyebilirler ya da sadece kendilerine odaklanmak ve herkesin bahsettiği virüsten uzaklaşmak için başları belaya sokabilirler.
Günlük rutin çocuklar için çok önemlidir
Günlük rutini olabildiğince sıradan tutmaya çalışın. Okul için yeterince büyüklerse, öğleden sonralarını oyun için kullanılabilirken, sabah saatlerini ev ödevlerine ayrılmalıdırlar. Çizim yapmak veya kendin yap projeleri önemlidir. Projelerin fotoğraflarını çekmek ve bunları büyükanne ve büyükbabalar, teyze ve amcalarla paylaşmak iyi bir fikirdir. Çocuklarınızı rahatlatın ve normal programınızı korumaya çalışın, her akşam aynı saatte akşam yemeği yiyin, birlikte bir film izleyin, onları yatağa yatırın ve öngörülebilir bir saatte uyandırın. Mümkün olduğunda bazı açık hava etkinliklerini teşvik edin (kendi bahçenizde), sizin oluşturduğunuz oyunlar ve serbest oyunlar arasında geçiş yapın. Dijital medyayı kullanarak çocuklarınızı arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim halinde tutmanın yollarını bulun.
Ailece birlikte vakit geçirmek için bu krizden en iyi şekilde yararlanın ve çocuklarınızla daha fazla zaman geçirmenin tadını çıkarın. Olumlu bir tutuma sahip olmak hem bireye hem de tüm aileye yardımcı olur ve herkesi güçlendiren ve fayda sağlayan erdemli bir döngü yaratır.