Hamilelik

Gebelikte 6. Hafta

Gebeliğin altıncı haftasında fetüsün ve annenin vücudu nasıl değişir?

FETO_7_SETTIMANE

Hamilelik testini yaptınız ve beklediğinizi onayladınız! Şimdi embriyonun yaşamın altıncı haftasında nasıl geliştiğini merak ediyor ve fiziksel ve psikolojik sağlığınız için önemli tavsiyeler alıyorsunuz. Gelin cevapları birlikte görelim!

Altıncı haftada embriyonun boyutu ve gelişimi

Hamileliğin altıncı haftasında, teknik olarak hala bir embriyo olan fetüs, armut çekirdeğine benzer şekilde 4-6 mm boyundadır. Kafa hala vücuda göre çok büyük ve öne doğru eğik ancak yüzü ve çeneyi oluşturacak kıvrımlar ortaya çıkıyor. Yüzdeki iki siyah nokta olan gözler gibi kulaklar da gelişmeye başlar ve daha sonra göz kapağını oluşturacak bir zarla kaplanır. Vücudun yan taraflarında görülebilen küçük tomurcuklar kolları ve bacakları oluşturacak ve hatta parmaklar şekillenmeye başlamaktadır. Vertebral kolon fark edilir hale gelir ve nihai formuna ulaşana kadar kat etmesi gereken uzun bir yol varken, fetüsün uzunluğu omurgayı tam olarak birleştirmek için yeterli olduğunda görünmez olacak bir kuyruk görünümüne sahiptir.

Gebelikte 6. haftada neler olur?

Altıncı hafta boyunca plasenta oluşmaya başlayacak ve göbek bağı büyümeye devam edecek. Bu dönemde karaciğer, akciğerler ve böbrekler oluşmaya başlar. Kalp şimdi bir haşhaş tohumu büyüklüğündedir, ancak bir yetişkinin neredeyse iki katı hızda atar (dakikada 100 ila 160 atış) ve dolaşım sistemi zaten iyi çalışır. İki bağırsak da oluşmaya başlar. Bu aynı zamanda beyni ve omuriliği birbirine bağlayan nöral tüpün de kapanmasıdır. Üst ekstremite embriyonun beyni olurken, alt kısım omurilik olacaktır.

Anne adaylarının iyiliği için tavsiyeler

Vücudun bu aşamada yaşadığı büyük değişiklikler, anne adayı için psikolojik acı veya kırgınlık anlarını tetikleyebilir. Belirgin bir sebep olmadan biraz kasvetli hissedebilirsiniz: nedenler, vücudun uyum sağlamaya çalıştığı için hem hormonal hem de zihinseldir, çünkü bu, büyük değişikliklerin bir anıdır ve buna şüphe ve belirsizlik eşlik eder. En iyi tavsiye, durumu kabul etmek ve eğer üzgünsen, bunun sebebinin yetenekli olmadığın ya da yeni bebeğini karşılamaya hazırlanmadığın için olmadığını fark etmendir. Kararsız bir ruh hali, yaşayabileceğiniz ve birkaç hafta içinde kaybolacak bir şeydir.

Yorgun hissetmek ve hatta değişen derecelerde bitkinlik bu aşamada oldukça yaygındır ve bulantı nöbetleri daha yoğun hale gelebilir. Tavsiye ve bilgi için "Hamileliğin Erken Belirtilerini" okuyun.

Öte yandan, bu belirtilerden herhangi birini yaşamıyorsanız endişelenmeyin, bu tamamen normaldir ve bir sorun olduğu anlamına gelmez. Çocuğunuzun hala geliştiğini ve büyüdüğünü bilin.

Gebeliğin altıncı haftası hakkında ilginç ve faydalı bilgiler

●       6. hafta boyunca embriyo ilk kez hareket etmeye başlar, ancak bu hareketler çok yavaştır ve anne tarafından hissedilmez.

●       Kokulara karşı hassasiyetiniz artabilir ve sabahları kahve kokusu gibi bir zamanlar keyif aldığınız kokular bile kendinizi iyi hissetmemenize ve mide bulantısına neden olabilir.

●      Hem böbreklerinizin daha fazla çalışması hem de rahmin mesaneye uyguladığı baskı nedeniyle daha sık idrara çıkmanız gerekebilir. Bu ihtiyaç, hamileliğin dokuz ayı boyunca giderek daha sık hale gelecektir.

 

Benzer Konular

TESLİMAT SÜRELERİ
3-5 iş günü içinde teslimat
Chicco Güvencesiyle Teslimat
700 ₺ üzerine ücretsiz kargo
Müşteri Memnuniyeti
Online ve Mağazada Baby Kart Puan Kullanım İmkanı