Hamilelik

Gebelikte 5. Hafta

5. haftada fetüs gelişimi ve kadındaki değişiklikler

5 settimana feto

Adetinizi kaçırdınız, hamilelik testi yaptınız ve hamile olduğunuzu yeni öğrendiniz. İşte bebeğinizin nasıl büyüdüğü ve hamileliğin beşinci haftasında neler bekleneceği.

Gebelikte 5. Hafta Bebek Gelişimi

Gebeliğin beşinci haftasında (embriyonun yaşı: 3 hafta), fetüs bir iribaş gibi görünür ve 1,25 ila 2,5 milimetre uzunluğundadır, bir portakal tohumu ile karşılaştırılabilir bir boyuttur. Bu ilk haftalarda bebeğin hayati organları, kemikleri ve sinir sistemi gelişmeye başlar: embriyo, daha sonra çocuğun organlarını oluşturacak olan germ katmanları olan üç katmana ayrılmıştır. En dıştaki tabaka deriyi, tırnakları, beyni, gözleri ve kulakları, burnu ve ağzı oluşturacaktır. Orta tabaka, kalp, kan damarları ve cinsel organlar dahil olmak üzere kasları oluşturacaktır. Son olarak, iç tabaka akciğerleri, sindirim sistemini ve mesaneyi oluşturacaktır. Beşinci haftada fetüs ayrıca beyni ve omuriliği üretecek olan nöral tüpü ve bebeğin kalbi olacak yapıyı oluşturmaya başlayacaktır: bu aşamada zaten çok yüksek bir hızda atan minik bir titreşimli tüptür. , bir yetişkinin kalp atış hızının iki katı! Bu aynı zamanda uzuvların oluşmaya başladığı zamandır.

5 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler 

Artık embriyo kendini implante ettiğine göre göbek kordonu oluşmaya başlar. Vücudunuz kısa sürede bu tüp aracılığıyla bebeğe oksijen ve besin sağlayacaktır. Sonraki dönemde, fetüs ve plasentayı birbirine bağlamak için göbek bağının uzunluğu yavaş yavaş büyüyecektir. Göbek kordonu maksimum uzunluğuna ulaşacak ve hamileliğin ikinci ayında tam olarak çalışır hale gelecektir: ortalama olarak 50 ila 60 cm arasında, ortalama kalınlığı ise 1,5-2 cm arasındadır.

Gebeliğin ilk haftalarının belirtileri

Adetiniz henüz gelmedi: amenore kesinlikle ilk işarettir ve şüphe yavaş yavaş kesinliğe dönüşebilir. Hala hamile olduğunuzu doğrulamadıysanız, idrar testi yapın. Beşinci haftanın etkilerinden biri, kendinizi daha güzel hissetmeniz, gözlerinizin parlaması ve saçlarınızın parlamasıdır. Mide bulantısı, belirli koku ve tatlara karşı isteksizlik, yorgunluk gibi bazı belirtiler daha belirgin hale gelecektir: hamileliğin erken belirtileri değişkendir ve özneldir, ancak bazıları diğerlerinden daha yaygındır. Buna ek olarak, çoğu kadın ilk üç aylık dönemin sonuna kadar ilk doğum öncesi ziyaretini yapmasa da, embriyonun kalp atışı bir transvajinal ultrason aracılığıyla zaten tespit edilebilir. Bir hamilelik testi ile hamileliği onayladıktan sonra, çevrimiçi uygulamaları veya elle yapılabilecek basit hesaplamaları kullanarak olası doğum tarihi hesaplayabilir ve önemli anların kaydını tutmak için kendi hamilelik takviminizi oluşturabilirsiniz. bu unutulmaz 9 aylık yolculukta.

İlk haftalardan en iyi şekilde yararlanmanız için tavsiyeler

Duygusal olarak, sevinç, üzüntü, heyecan, korku ve kaygının bir roller coaster yolculuğu. Hamileliğin iyi gidip gitmediğini sürekli merak edeceksiniz, çünkü bebeğin varlığını içeride hissetmeniz biraz zaman alacaktır. Şimdilik, rahatlamak ve yolculuğun her aşamasıyla birlikte gelen tüm olumlu duyguların tadını çıkarmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.

İşte baştan dikkate almaya değer bazı tavsiyeler:

 

-          Gerekli olmadıkça ve doktor tarafından onaylanmadıkça ilaç kullanmaktan kaçının.

-          Bol vitaminli sağlıklı bir diyet yapın ve sık sık su için.

-          Sigara içiyorsanız, sigarayı hemen bırakın.

-          Mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın, muhtemelen kendinizi çok yorgun hissedeceksiniz.

-          İlk muayenenizi planlamak için jinekoloğunuzla, doğum yapmayı planladığınız hastaneyle veya bir hamilelik merkeziyle iletişime geçin.

 

Benzer Konular

TESLİMAT SÜRELERİ
3-5 iş günü içinde teslimat
Chicco Güvencesiyle Teslimat
700 ₺ üzerine ücretsiz kargo
Müşteri Memnuniyeti
Online ve Mağazada Baby Kart Puan Kullanım İmkanı