Hamilelikte mide ekşimesine ne sebep olur ve rahatsızlığı azaltmak için ne yapılabilir?
Asit reflü, anne adaylarında en sık görülen rahatsızlıklardan biridir: midenin ağzında boğaza kadar gidebilen yanma hissi. Tipik başlangıç, hamileliğin üçüncü üç aylık dönemindedir, ancak başlangıçtan itibaren görünebilir. Nedenlerine ve rahatsızlığı azaltmak için neler yapılabileceğine bir göz atalım.
Hamilelikte asitliğin nedenleri?
Gebeliğin başlangıcında, reflü, hem sindirim sürecini yavaşlatan hem de yemek borusunu mideden ayıran kapağın tonunu azaltan artan progesteron seviyelerine bağlanabilir. Normal koşullarda bu kapakçık midedeki asidin yemek borusuna kaçmasını engeller; kapak, progesteronun varlığı nedeniyle hamileliğin erken döneminde gevşeme eğilimindedir ve bu da onu daha az etkili hale getirir. Dördüncü aydan itibaren ve özellikle son trimesterde, fetüsün boyutu önemli ölçüde arttığında, bebeğin mideye uyguladığı basınç sorunu daha da kötüleştirebilir ve asidin mideden yemek borusuna yükselmesini kolaylaştırır. .
Hamilelik sırasında mide ekşimesi için tedaviler
Çoğu durumda, hamilelik sırasında asit reflünün neden olduğu rahatsızlığı azaltmak için birkaç basit önlem yeterlidir:
● Sık sık küçük öğünler yiyin. Mide çok doluysa, sindirim yavaşlayabilir ve asitlerin kaçmasına yardımcı olabilir. Sık sık küçük öğünler planlamak en iyisidir: kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği artı iki atıştırmalık.
● Kızartılmış veya çok asitli yiyecekler gibi “riskli” yiyeceklerden kaçının: çikolata, kahve, çay, gazlı ve şekerli içeceklere hayır deyin. Midenin rahatlamasına yardımcı olan ebegümeci veya papatya içeren bitkisel infüzyonlara evet deyin.
● Sigara veya alkol kullanmayın.
● Yemekten hemen sonra uzanmaktan kaçının.
● Geceleri, başı ve gövdeyi biraz kaldırarak hafif eğik bir pozisyonda uyumak yardımcı olabilir.
Ne zaman doktora görünmeli?
Mide ekşimesi ve asitliği dayanılmaz hale gelirse, hamilelik sırasında fetüse zarar vermeden rahatsızlığı yatıştırmak için kullanılabilecek ilaçlar hakkında bilgi için bir doktora danışmanız önerilir.