Bebeğin bilişsel ve duygusal gelişimini etkileyen yeme alışkanlıklarında önemli gelişme.
"Tamamlayıcı beslenme" olarak da bilinen sütten kesme, anne sütü dışındaki yiyeceklerin bebeğin beslenmesine kademeli olarak dahil edilmesinden oluşur. Aslında, belirli bir noktada ikincisi artık bir çocuğun beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değildir.
Sütten kesmeye başlamak için belirli bir zaman yoktur. İtalyan Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli çocuk sağlığı örgütleri yaklaşık 6. ayda başlamayı önermektedir; her durumda bu,bebeğin 17. haftasından önce veya 26. haftasından sonra olmamalıdır. Bunun nedeni, bebeklerin yaklaşık 5 aylıkken daha olgun bir sindirim sistemi geliştirmesinin yanı sıra yutma, kaşık tutma ve dik oturmalarını sağlayan nöromüsküler yetenekler de geliştirmeleridir.
Sütten kesmenin aşamaları
Sütten kesme için önceden belirlenmiş bir "reçete" yoktur; genel olarak konuşursak, meyve tatlı bir tada sahip olması, vitamin ve mineral bakımından zengin olması ve yarı katı bir kıvama sahip olması nedeniyle ilk gıda olarak tavsiye edilir. Bunu takiben sütten kesme sebze, tahıl ve son olarak protein kaynakları ile devam edebilir.
Beslenme düzeninden daha fazlası
Yenidoğanlar için sütten kesme, sadece beslenme açısından değil, birçok açıdan hassas bir aşamadır. Anneden "ayrılma" sürecinin ilk adımını ve bebeğin özerklik gelişimini teşvik etmeye yardımcı olan yeni koku ve tat deneyimlerine maruz kaldığı bir aşamayı temsil eder. Küçük çocuğunuza bu yolculukta yardımcı olmak için alınması gereken bazı önlemler vardır: bebeği yemeye zorlamadan yavaş yavaş yeni yiyecekler takviye edin.