Emzirme veya Biberonla Besleme

Bebeklerde Kolik: Kolik Ağrısı Belirtileri ve Çözüm Yolları

Kolik, bebeklerde fizyolojik bir belirtidir ve yaşamın ilk aylarında oldukça yaygındır. Klasik tanıma göre bu olgu, yeni doğmuş bir bebek en az 3 hafta boyunca haftada üç günden fazla ve günde üç saatten daha çok ağladığında ortaya çıkar.

nf-yeni görsel

Kolik Nasıl Anlaşılır?

Sütle beslenen bebeklerde kolik belirtileri arasında ilk sırada ani, durdurulamaz ve saatlerce süren ağlama yer alır. Diğer kolik belirtileri ise bebeğin rahatsız ve huzursuz gibi görünmesi ve bacaklarının karnına doğru bükülmüş olmasıdır. Kolik bebeklerdeki son belirti ise gaz ve şişkinliktir. Bu durum günde birkaç kez tekrarlansa da akşamları daha yaygındır.

Kolik Ne Zaman Geçer ve Kolik Neden Olur? 

Genellikle kolik bebek, yaşamının yaklaşık ikinci ile üçüncü haftasında başlayan ve ikinci aya kadar devam eden ve ardından yaşamının üçüncü ayının sonunda kendiliğinden düzelen fizyolojik bir büyüme belirtisidir.

Sebepler konusunda oybirliği olmamasına rağmen, olası kolik ağrısı şüpheleri şunları içerir:

●               Emme ve yutma arasındaki zayıf koordinasyon nedeniyle bağırsakta biriken gaz,

●               Bağırsak florasının dengesinin değişmesi,

●               Bebeği daha huzursuz hale getiren ebeveyn kaygısı,

●               Bebeklerin dış uyaranlara adapte olmalarını ve duygularını kontrol etmelerini zorlaştıran henüz olgunlaşmamış bir sinir sistemi.

Bebeklerde Kolik Nasıl Geçer? 

Her şeyden önce, sürekli kesintilerden kaçınarak, beslenmenin mümkün olduğunca sessiz ve düzenli olmasını sağlamak önemlidir. Bu durumlarda, beslenmeyi sakin bir anda yapmak için bazı ipuçları:

●               Bebeğin yemeklerde çok acıkmasını önleyin,

●               Bebeği rahatsız edecek hiçbir şeyin olmadığından emin olun,

●               Hem anne hem de bebek için sakin bir yer ve rahat bir pozisyon bulun,

●               Beslenmeden önce bebeği sakinleştirin.

 

Biberonla besliyorsanız bebeğin biberondan süt çekmekte zorluk çekmediğinden, böylece emme ve yutmayı iyi koordine ettiğinden emin olun. Bebeğinize yardımcı olmak için çocuğun emme ritmine uyum sağlayarak fizyolojik beslenmeyi destekleyen ve böylece yutulan hava miktarını azaltan yeni nesil bir antikolik biberon gibi kolik biberon tercihi yapabilirsiniz.

 

Koliğin geçmesine yardımcı olabilecek pozisyonlar da vardır;

 

●               Bebeği battaniyeye sararak, bacaklarınıza veya ön kolunuza yaslayarak karnının üstüne yatırın.

●               Bebeği sarsmadan, uygun bir destek kullanarak sallayıp tatlı sözler fısıldayarak kendinize yakın dik bir pozisyonda tutun.

 

İşte yardımcı olabilecek birkaç basit hareket:

 

●               Kolik Masajı: Bunlardan biri göbek deliği etrafına yapılan, spazmı hafifleten ve havanın geçmesine yardımcı olan bir masajdır.

●               Son olarak, bebeğinize banyo yaptırmak yardımcı olabilir: bazı durumlarda, bebeği rahatlatır ve aynı zamanda oyun oynamak ve dikkat dağıtmak için bir fırsattır.

 

Benzer Konular

TESLİMAT SÜRELERİ
3-5 iş günü içinde teslimat
Chicco Güvencesiyle Teslimat
700 ₺ üzerine ücretsiz kargo
Müşteri Memnuniyeti
Online ve Mağazada Baby Kart Puan Kullanım İmkanı