Hamileliğin ortasına mümkün olan en iyi şekilde yaklaşmak için ipuçları
Hamileliğin ikinci üç aylık dönemi, hamileliğin dördüncü ila altıncı ayına karşılık gelir; daha spesifik olarak, on dördüncü haftadan başlar ve yirmi yedinci hafta civarında sona erer.
Anne adayı için, bulantı ve kusma azalmaya başladığından, ikinci üç aylık dönem genellikle hamileliğin en sakin dönemidir. Bu dönemde hamilelik başkaları tarafından görünür hale gelmeye başlar ve kadın vücudu değişim sürecine devam eder. Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde ne gibi değişiklikler olur ve anne adayı hangi rahatsızlıklardan muzdarip olabilir?
Mide ve göğüs büyüklüğünde artış: Rahim hacmi artar ve bunun sonucunda şişlik de daha görünür hale gelir. Göğüsler de yavaş yavaş büyümeye devam eder.
Cilt değişiklikleri: Artan melanin üretimi nedeniyle cilt koyulaşma eğilimindedir; bu, areola bölgesinde veya karın üzerinde dikey bir çizginin göründüğü linea nigra görünümü ile ortaya çıkabilir. Bunların hepsi genellikle doğumdan sonra kaybolan geçici değişikliklerdir.
Bacak krampları ve ayaklarda ağrı: Bunları önlemek için yatmadan önce baldır kaslarınızı esnetmeniz, bol su içmeniz ve aktif kalmanız önemlidir; Hamilelik sırasında yapabileceğiniz bir dizi özel fiziksel egzersiz vardır. Ayrıca rahat ayakkabılar giymeniz ve sıkı, kısıtlayıcı çoraplardan kaçınmanız önerilir.
Sırt ağrısı: Hamilelikte sırt ağrısı, kilo artışı ve şişkinliğin büyümesi sonucu kötü duruştan kaynaklanır.
Kilo alımı dördüncü aydan itibaren daha belirgin hale gelir: bu dönemde kilo alma hızı artar ve daha sonra fetüsün gelişiminin annenin kilo alımı üzerinde derin bir etkiye sahip olduğu gebeliğin son üç ayında yavaşlar. Genellikle bu aşamada kilo alımı haftada 300-500 gram civarındadır, ancak bu çok kişiseldir ve bu nedenle büyük ölçüde değişebilir.
Tavsiye, sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamaktır: az ve sık yemek, hafif yiyecekler seçmek ve optimum hidrasyon için bol lifli yemenizi ve bol su içmenizi sağlamak. Bol su içmek, bu aşamada çok sık görülen su tutulmasına da dikkat etmenize yardımcı olacaktır: Bu konuda tuz tüketimine de özellikle dikkat edilmelidir; sadece ölçülü olarak kullanılmalıdır. Sindirim bozuklukları, kabızlık ve uyuşukluk da bu dönemde ortaya çıkabilir. Bunların hepsi mümkündür: Bu durumlardan herhangi biri varsa jinekoloğunuzla konuşmanızı tavsiye ederiz; başka bozuklukların belirtileri olmadığı belirlendikten sonra semptomlarınızı hafifletmenize yardımcı olabilir.
"Klasik" kan testlerine ek olarak, bu dönemde yapılması gereken en önemli kontrollerden biri, genellikle gebeliğin 19. ve 21. haftaları arasında yapılan morfoloji taramasıdır (anomali taraması olarak da bilinir). Bu dönemde amniyosentez veya koryon villus örneklemesi de yapılabilir; bu iki muayene, fetüsteki herhangi bir kromozomal anormalliği teşhis etmek için kullanılır.