İkiz gebelik nedir? Bu nasıl oluyor ve ne zaman doğrulanabilir? Birden fazla bebeğe hamileyken belirtiler, riskler ve doğum seçenekleri.
İkiz gebelik nasıl olur?
İkiz gebelik, annenin rahminin aynı anda iki veya daha fazla embriyoya ev sahipliği yaptığı herhangi bir hamileliktir. İki temel ikiz gebelik türü vardır: birinci tipte ikizler tek bir yumurta ve spermatozoondan (özdeş veya monozigot ikizler) kaynaklanırken, ikinci tipte iki yumurta iki spermatozoa (çift yumurta veya dizigöz ikizler) tarafından döllenir.
Genetik bir yatkınlık vardır, ancak bu sadece baş döndürücü ikizler ve anne soyları için geçerlidir: muhtemel açıklama, kadının çift yumurtlama için bir yatkınlığa sahip olmasıdır. Bir zigotun gelişimin en erken evresinde ikiye ayrılarak monozigot ikizler üretebilmesi rastlantısal bir olay gibi görünmektedir ve bu nedenle daha da az olasıdır. Spontan gebeliklerde, ikiz gebelik olasılığının vakaların% 1'ini aşması muhtemel değildir; yardımcı üreme durumunda olasılık artar.
Monokoryonik veya dikoryonik ikizler
Monokoryonik bir gebelikte iki veya daha fazla fetüs tek bir plasentaya bağlanır; Bu arada iki fetüs için iki plasenta olduğunda dikoryonik terimi kullanılır. Monokoryonik ikiz gebelik olasılığı, bir ikizden diğerine kan nakli riski gibi olası komplikasyonlar nedeniyle daha riskli olduğu kadar daha düşüktür: durum şiddetli ise, plasentayı lazer kullanarak ayırmak için bir girişimde bulunulur veya gebelik beklenebilir. Monokoryonik ikiz gebeliğin yarattığı bir diğer risk ise, iki fetüsten birinin büyümesinin gecikerek onu daha küçük kardeş yapabilmesidir.
İkiz ultrason
İlk ultrasonunuzda, genellikle altıncı ila on dördüncü hafta arasında, jinekolog embriyonun canlılığını, implantasyon yerini ve mevcut fetüs sayısını kontrol edecektir. Öte yandan, Beta-hCG hormonunun test edilmesi, tek veya ikiz gebeliğin büyük bir göstergesi değildir, bu hormonun yüksek seviyelerine uterusta çoklu embriyo varlığı dışındaki faktörler neden olabilir.
İkiz gebelik belirtileri
İkiz gebelik başlangıçta bulantı, mide ekşimesi, yorgunluk ve nefes darlığı gibi olağan gebelik belirtileri ile işaretlenir. Son üç aylık dönem, özellikle kilo alımı ve anne için önemli yorgunluğa neden olabilecek daha fazla enerji ihtiyacı nedeniyle kesinlikle en kritik olanıdır.
İkiz gebelik riskleri
İki fetüse hamile kalmak, tek bir hamilelikten daha büyük bir risk oluşturur, ancak yine de yönetilebilir. Anne için gestasyonel diyabet, preeklampsi ve sezaryen gerektiren artmış bir risk vardır. Fetüsler için düşük yapma, gecikmiş büyüme ve erken doğum riski artar. Doğum anı, tek bir gebeliğe göre biraz daha karmaşıktır: doğal olarak doğum yapma seçeneği göz ardı edilmez, ancak yalnızca annenin sağlığı, fetüslerin gelişimi ve plasenta, fetüslerin ve fetüsün konumu temelinde gebeliğin sonuna doğru değerlendirilebilir.
Monokoryonik gebelik durumunda, olası komplikasyonları önlemek için genellikle sezaryen planlanır. Genel bir kural olarak, ne kadar çok fetüs varsa, doğum anındaki gebelik yaşı o kadar kısa olacaktır: iki fetüsle ortalama genellikle 36-37 haftadır, üç fetüsle yaş 32 haftaya düşer. Çoğu durumda, erken doğum spontandır ve sadece diğer durumlarda, annenin veya fetüsün karşılaştığı sorunların bir sonucu olarak indüklenen doğum veya sezaryen gerekli olacaktır.